2008. augusztus 24., vasárnap

Harmadszor ért csúcsra a magyar Dream Team

A magyar férfi vízilabda-válogatott sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok, miután megvédte címét a pekingi játékokon. Kemény Dénes szövetségi kapitány együttese a döntőben 14-10-re győzött az Egyesült Államok ellen.

Az első negyedben egymás után estek a találatok mindkét oldalon, nem látszott különbség a csapatok között. Az iram hatalmas volt, az emberelőnyöket mindkét gárda remekül használta ki. Az első játékrész kétgólos magyar vezetéssel zárult.

Ahogy az első negyedben Kásás, a másodikban Madaras is elhozta a labdát a ráúszásnál, mégis az amerikaiak szerezték az első gólt. 6-6 után Kásás ismét centerposzton mutatta magát - hasonló helyzetből sikerült Montenegró ellen sorsdöntő gólt szereznie -, majd a kapuba húzta a labdát.

Kemény Dénes a második negyed felénél úgy döntött, Gergely István helyett Szécsi Zoltánt küldi be a magyar kapuba, a kétszeres olimpiai bajnok pedig kitett magáért: az amúgy nagyszerűen működő védelem mögött több bravúrt is bemutatott.

A félidőre kétgólos magyar vezetéssel indultak a csapatok, ami, úgy tűnik, megpecsételte az amerikaiak sorsát: a Kemény-legények ettől kezdve fokozatosan távolodtak tőlük. A magyar védelem hatékonyságát mutatja, hogy az ellenfél ebben a játékrészben csupán egyetlen gólt tudott szerezni, azt is az elején.

Az utolsó negyedben aztán büntetett a magyar válogatott: a kamera négy perccel a döntő vége előtt, 13-9-es magyar vezetésnél már a szélesen mosolygó Szécsi Zoltánt mutatta. Az amerikaiak másfél perccel a vége előtt még szépítettek, ám ez már mit sem számított. A magyar férfi vízilabda-válogatott sorozatban harmadszor nyert olimpiát, ezzel történetének kilencedik ötkarikás győzelmét szerezte meg.

Kemény Dénes szavai

"Szerettük volna, terveztük, dolgoztunk érte, de akkor sem volt biztos. Ahhoz, hogy sikerült, kellett egy csomó dolog: szerencse, elhivatottság, nem tudom, még mi minden. De azért a háromból három az valószínűleg nem véletlen. Háromszor egymás után valamilyen kívülálló okból nem nyerhetünk, valamit nyilván mi is hozzátettünk ehhez. Csak köszönni tudom ezeket az élményeket a srácoknak. Huszonegy ember hozta össze ezt a három címet, a magyarban mindkettő szerencsés szám" - mondta Kemény Dénes.

A szövetségi kapitány hozzátette: "Négy új olimpiai bajnokunk van, de nagy volt a felelőssége a kilenc réginek. A meccs közepén egyik legjobbunknak lovaglóizom-húzódás miatt végleg ki kellett szállnia, ezt mondjuk nem nevezném szerencsének, de Biros Péter addig fantasztikusan játszott. Fontos volt, hogy a csapat a szoros állásból el tudott húzni. Most van hat háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy mennyire nehéz ez, meg kell nézni a könyvekben."

"Három perccel a vége előtt, négygólos vezetésnél kezdtem megnyugodni. Szeretnék édesapámmal beszélni, mert nem látta a meccset, nem nézi soha, majd elmesélem neki. A nagyobbik fiammal is szeretnék beszélni, aki Floridában tanul, és interneten követte a mérkőzést" - mondta az eredményhirdetésre menet a szakvezető.

Nincsenek megjegyzések: